Web Creator

Nyheter fra Kemer

Sist oppdatert 22.10. 17

Nyheter fra Tyrkia nederst på siden

Kemer kommune er i ferd med å forberede seg på vinteren. For gressklipperne er fortsatt ikke parkert enda for sesongen. Plener klippes, blomsterbed lukes, og busker og trær beskjæres.

Ordfører Mustafa Gül sier at "vi arbeider sommer og vinter med å gjøre vår kommune vakker og moderne. Våre ansatte arbeider i parker, hager, skoler og ved offentlige bygninger med høst aktiviteter. (innbyggerne i) Kemer sier vi gjør godt arbeid".

En kvinne ble 18. oktober pågrepet på flyplassen i Antalya, etter at politiet hadde fått et tips om at hun fraktet narkotika.

Kvinnen kom  fra Sao Paulo i Brasil, etter å ha vært i transitt i Sveits. Hun ble kjørt til sykehus, og det ble tatt et røntgen bilde av henne, som viste at magen var full av små kapsler med narkotika.

Kvinnen ble værende på sykehuset, og nesten bokstavlig talt satt på en potte. Så langt skal 59 kapsler med i alt 649 gr. med kokain ha kommet ut, men enda er det mere.>

 

Dudo Habire er en 70 år gammel kvinne som bor i skogsområdet 650 moh. i fjellsiden til Tahtali. Der bor hun i det gamle huset som hun vokste opp i. Hun er alene nå, etter at mannen hennes døde for 10 år siden. Uten strøm og vann i huset er det et hardt liv.

Hennes bekymring nå er at trærne som hun vokste opp sammen med skal få nok vann. For vannet trærne trenger må hun bære i bøtter.
Hun har til sammen 20 trær, som gir henne bla. valnøtter, oliven og aprikos.

Dudo har 2 barn som bor i Kemer, men sier at hun ikke kan forlate trærne sine, og flytte til barna. "Barna mine vil selge dette, og at jeg skal flytte til dem. Vi vil passe på deg sier de".

Men kjærligheten til trærne er sterk. "Jeg passer på trærne som mine barn", sier hun. "Jeg vokste opp med mine barn, og bar vann fra fjellet, vannet dem og laget kanaler. Jeg kan ikke forlate mine trær", sier hun.

I Kemer ble Muhtars dag feiret 19. oktober, med en seremoni på Republikkens Plass.
Etter nasjonalsangen og et minutts stillhet, var det en rekke taler fra representanter for lovgivende og utøvende makt i Tyrkia, regionen og Kemer kommune.

Så hva er Muhtar?
Muhtar er en leder på det laveste nivået i Tykias styresett. Bosettinger med mindre enn 2.000 innbyggere, og som er for små til å være kommuner, er organisert som landsbyer (köy derneg).

Landsbyen ledes av en formann (muhtar), som velges for 5 år av landsbyens voksne befolkning. Representanter for politiske parti kan ikke velges. Denne uformelle forsamlinga tar også avgjørelser som angår landsbyen, og velger et råd av eldre (ihtiyar meclisi), der landsbyens lærer også er med.

Muhtar fører tilsyn med kommunale prosjekter og tjenester, er lokal ordensmyndighet, krever inn skatter og iverksetter ellers direktiver fra overordna myndighet.

Landsbyrådet overvåker landsbyens økonomi, kjøper eller eksproprierer grunn til skoler eller andre offentlige bygg, og fordeler plikter mellom innbyggerne når det gjelder vegbygging og andre offentlige anlegg.

Urban Muhtar.
I hver by er det flere nabolag . I mellomstore byer kan det være titalls nabolag, og i store byer kan tallet godt overstige 100. Hver av dem har en muhtar.  
Urban muhtars har færre oppgaver enn i landsbyene, bla. å registrere innbyggerne i kvartalet, og gi offisielle kopier av fødselsattester og ID kort.

{JS_CODE_0} {JS_CODE_1}  

I forbindelse med en kontroll av en bil på motorveien ved Beldibi 17. oktober, ble det funnet et stor antall pengesedler fra Australia.

Hele 2.500 sedler i forskjellige valører skal det ha vært, med en total verdi på 297.000 Australske Dollar.
Det var bare det at sedlene viste seg å være falske. En person er pågrepet i saken, identifisert som CG.

Cengiz Haydar Barut er president for Manavgat Side Tourist Hotel Association 

I et intervju forteller han at årets sesong har hatt en betydelig bedring i forhold til 2016, takket være det russiske markedet. Imidlertid har rom prisene falt med 20-25 prosent.

Men han er svært bekymret for vintersesongen som nå kommer. "Den virkelige faren er årets vinter. Fordi antall turister fra det sentrale Europa er på et kritisk nivå. Vinterturismen blir holdt oppe av tyskere. I følge tallene tror jeg vi vil få den vanskeligste vinterperioden på flere år i denne sektoren", sier han.

Da hjelper det neppe at Tysklands reiseinformasjon om Tyrkia ble oppdatert i dag 19. oktober.
Oversatt fra tysk til engelsk, ved hjelp av Google, skriver de bla. dette:

Current notes

Since the coup attempt in July 2016, more and more German nationals were arbitrarily imprisoned in Turkey. Neither the reason nor the duration of the imprisonment were traceable. Such measures are to be expected in all parts of Turkey, including the touristic regions. These measures include, but are not limited to, German nationals with close personal and personal ties to Turkey as well as persons who, in addition to German, are also Turkish nationals.

Contrary to its obligations under international law, in some of these cases, Turkey has granted consular access to the German foreign representatives in Turkey with a partial delay of several months.

Since the beginning of 2017 German nationals have been denied entry in many cases at the airports in Turkey. The affected parties were not given any comprehensible reasons for this measure, nor were they given any legal remedies. After a waiting period in detention from several hours to a few days, the affected persons had to return to Germany. Some of their mobile phones were also taken from them.

German nationals affected by an entry disqualification are advised to make contact with the next German foreign representation and not to make statements without the presence of a lawyer and an interpreter or to sign documents whose content they do not understand.

Hele reiseinformasjonen finner du her

Nyheter fra Tyrkia

Statsminister Binali Yıldırım sa 21. oktober at EU burde tenke på sin egen fremtid snarere enn å snakke om Tyrkia.

"EU bør tenke på sin egen fremtid i stedet for å snakke om oss, og bestemme seg for sin fremtidige visjon. Ett skritt fremover, to skritt tilbake i 40 år. Hva gjør dere? Ta en beslutning. Dere prøver stadig å øke vanskelighetene om Tyrkias medlemskap. Si hva deres virkelige hensikt er, og ikke få oss til å miste tid", sa Yıldırım til AKPs sjette ordinære kongress i den østlige provinsen Elazığ.

"Jeg må si at Tyrkia ikke har noen endring i sin beslutning på vein til EU medlemskapet. Det som er viktig er den retningen som EU skal gå", la han til.
Han hevdet også at EUs kamp var å holde Tyrkia ute i lang tid, og sa at det faktum at landet tar sine egne beslutninger, og opprettholde sin utvikling på en stabil måte, forstyrret EU.

 

USA har sendt en diplomatisk note til Tyrkia, etter at en av deres medarbeider ved konsulatet i Istanbul ble arrestert, og krevde en beslaglagt mobiltelefon returnert, ifølge et dokument fra utenriksdepartementet.

Metin Topuz ble pågrepet 25. september, og fengslet 4.oktober anklaget for spionasje, noe som førte til en diplomatisk krise mellom Washington og Ankara.

Ifølge et dokument fra 10. oktober, som ble sendt til justisdepartementet fra utenriksdepartementets avdeling for konsulære saker, sendte USA en diplomatisk note til Tyrkia, og uttalt at Topuzs mobiltelefon tilhørte USA, og krevde den umiddelbart tilbakelevert.

President Recep Tayyip Erdoğan sa 21. oktober at USA ikke kunne bli kalt et sivilisert land, etter at det ble utstedt arrestordre på sikkerhetsvaktene hans, etter en hendelse under hans besøke i  Washington for fem måneder siden.

"Om  Amerika utsteder arrestordrer på mine 13 livvakter, i et land der jeg kom etter en invitasjon, jeg beklager, men jeg vil ikke si at landet er sivilisert",  sa Erdoğan på Ibn Haldun universitetet i Istanbul.

Den 15. juni utstedte USA arrestordre på 16 personer, inkludert Erdoğans livvakter, som var innblandet i et slagsmål utenfor den tyrkiske ambassaden i Washington, under den tyrkiske presidentens besøk i mai.

Han hevdet at PKK  og medlemmer av Fethullahist Terror Organisation (FETÖ) var forent i protestene mot han, bare 40-50 meter fra der han var med dine livvakter. "De (sikkerhetsvaktene)  gjorde tiltak for oss. 2 av dem var ikke der engang. Kan slikt være rettferdighet?", la Erdoğan til.

.

Utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu sa 21. oktober, en det er opprettet en positiv atmosfære som følge av møter mellom Tyrkia og USA, om den siste visum uenigheten.

"Hvis (de) ikke gir visum til mine borger, så vil jeg ikke gi visum til deres borgere. Du startet dette problemet. Hvis du vil løse problemet, vil jeg også løse det. Etter samtaler holdt i Ankara ble alt det som har skjedd diskutert, våre delegasjoner møttes, og vi fortalte dem det".

"Akkurat nå er det en positiv atmosfære, og med  Guds vilje vil vi få et resultat. Vi ønsker å opprettholde vårt forhold til verden slik", sa Çavuşoğlu i den sørlige provinsen Antalya.

Tyrkia har som mål å hente inn 1,5 millioner helseturister, og en million termiske (sol og varme om vinteren) turister pr. år, for å bli nummer 2 i verden, i helse turisme innen 2023, har  helseminister Ahmet Demircan sagt.

"Vi vil bli helseturisme senteret for Europa, Midtøsten, Afrika, Sentral Asia og Russland",  sa Demircan i Ankara ved en protokollsignering den 18. oktober. "Helse vil være en lokomotiv sektor for "Nye Tyrkia" , sier Demircan, og roste de nye statlige sykehusene som nylig er bygget i Adana, Yozgat, Isparta og Mersin.

De europeiske lederne ble 19. oktober enige om undersøke mulige kutt i EU midler til Tyrkia, som er knyttet til Ankara's fastlåste situasjon om å bli med i blokken, etter at den tyske kansleren Angela Merkel presset på for handling, som svar på det hun beskrev som "uakseptabel" tyrkisk oppførsel om menneskerettighetene.

“Vi har bedt kommisjonen om å gi anbefalinger om endring og å redusere pre-tiltredelse hjelpen",  sa Merkel til pressen etter den første dagen av EU toppmøtet.

"Det er ikke noe flertall for å avbryte samtalene umiddelbart. På den annen side er det stor skepsis om dagens situasjon. Jeg ba i kveld om at vi skulle søke dialog med Tyrkia", la hun til.
Tidligere sa hun at rettssikkerheten i Tyrkia "gikk i feil retning".